čtvrtek 1. září 2011

Cuketová polévka

U nás se opravdu osvědčila, všichni se o ní pereme. Jí ji dokonce i nepolívkožrout Vojta.
Ingredience:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 střední cibule
1 cuketový bumerang (viz obrázek) něco málo pod kilo
1 lžička sušeného oregána
600ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
115g sýra Dolcelatte (si vystačím s nivou)
300ml smetany (nedávám)
sůl, pepř
čerstvé oregano a sýr na ozdobu

Na rozpáleném oleji a másle necháme zesklovatět cibulku. Přidáme cuketu nakrájenou na kousky jak leží a běží - NELOUPEME, přidáme sušené oregáno, osolíme a opepříme a na středním plameni často mícháme 10 minut. Zalejeme vývarem a přivedeme k varu, zmírníme, přikrejeme a na mírném ohni vaříme asi 30 minut, občas zamícháme. Pak přidáme sýr nakrájený na kostičky a počkáme než se rozpustí.
Pak je potřeba to rozmixovat na hladký krém. Já osobně to porajtuji tyčovým mixérem. Dochutím a mám hotovo. Podávám s topinkou, nebo bez.
Kuchařka dále radí přidat smetanu a zahřát, avšak nevařit. Dochutit, ozdobit čerstvým oregánem, sýrem a podávat. Mě se to zdá bez smetany lehčí a stravitelnější a popravdě zdobit to taky nikdy nestihnu :o))))

Jo a takhle to chutná!

Recept z knihy The Italian Kitchen (Kate Whiteman, Jeni Wright, Angela Boggiano)

2 komentáře:

  1. takových receptů víc!!
    Cuket máme :). I když moc nejím nivu, tak kvůli manželovi zkusím
    Já objevila pečenou dýni hokaido - no báječné to je :)

    OdpovědětVymazat
  2. Doufám, že bude chutnat.
    Dýně hokaido měli u nás na trhu, vůbec nevím, co bych si s ní počala - sem s receptem.

    OdpovědětVymazat