úterý 12. července 2011

Ještě střípky z Chorvatska

Jak už jsem se zmínila, nejdřív jsme se podřídili místnímu tempu života.

Když už nám otrnulo vyrazili jsme se podívat do městečka Mali Lošinj - hlavní centrum ostrova (později jsme prohlédli i místní nemocnici). Nedalo nám to, abychom neprubli místní kuchyni a cestou neokoukli i vozový park místních obyvatel.



Jeden večer jsme zajeli omrknout otočný most v Osoru, který otevírá pro lodě Osorský průliv každý den v 9 ráno a v 5 večer. Celý most obsluhoval jeden člověk pomocí kliky tam i zpět - tomu říkám čistá práce. Posunul dvouproudou vozovku do prostoru a před natěšenými turisty proplouvaly jedna plachetnice za druhou.

Samotné městečko je velice malebné, plné květinových zákoutí, křivolakých uliček a soch. Průměrně tu připadá jedna socha na 2,5 obyvatele. Tady vyšla necelá jedna na pět malých turistů.

Ještě nesmím zapomenout na pokusy o dobytí nejvyšší hory ostrova - Televrina (588m). Pokusy se uskutečnily celkem ve třech etapách. 
1. výprava: Tomášek a zkušený dobyvatel této hory Vláďa - vrchol dobyt. 
2. výprava: ženské družstvo - Radka a já, po hodinovém bloudění v místech, kde se "zaručeně" nedá zabloudit, po objevení spousty ovčích stezek, trnitého křoví, pavučin i s pavouky a kořistí - dobyta kaplička pod vrcholem. 
3. výprava: Lukáš a Vláďa - dobyt nejen vrchol, ale i jeskyně na druhé straně masivu.



Žádné komentáře:

Okomentovat